21 Temmuz 2013 Pazar

Korint (Korent) Kanalı


Önce Korint Kanalı hakkında kısa bilgi veriyorum..

Mora Yarımadası’nı Yunanistan'dan ayıran kanal; 1881 yılında kazı çalışmasına başlanmış, 1989 yılında açılışıyla hizmete girmiştir. Korint ya da Korinth Kanalı açılmadan önce gemilerin kayalıklı tepe üzerinden kızaklarla çekildiği söylenmektedir. Gemilerin Mora Yarımadası’nın etrafından dolaşmak yerine; bu kanaldan Yunanistan sularına giriş veya Ege denizine çıkış yapması gerçekleşmiştir. Bir yük veya yolcu gemisinin Mora yarımadasını dolaşması yaklaşık 11 saatini almaktadır. Korint kanalı,  Gemilere hem zaman hem de yakıt tasarrufu sağlamaktadır.

Kanalın teknik özellikleri şöyledir:
Kanalın uzunluğu: 6343 metre
Kanalın genişliği: 24.6 metre
Kanal derinliği: 52 metre
Kanal su derinliği: 8 metredir.

Kanalı görmek istiyorsanız; Atina’dan yaklaşık 70 km. daha gideceksiniz. Otoban olduğu için yaklaşık 45 dakikada bu mesafeyi alırsınız. Eğer araba kiraladıysanız ve zamanınız varsa; Korint Kanalı’ndan sonra hemen NAVPLİO şehrine hareket edin. Korint Kanalı’ndan yaklaşık 1.5-2 saat sürer. Navplio tarihi kale ve surları görülmeye değer yerlerdir. Osmanlının izleri bu şehirde de kendini hissettirir.

Yaz mevsiminde gittiyseniz; hem Korint sahilinde,  hem de Navplio sahilinde denize girmenizi tavsiye ederim. Tertemiz ve upuzun sahil şeridi vardır.

Buralara gidilirde; deniz ürünleri yenmez mi? Mutlaka ahtapot ızgara ile kalamar ve bira vazgeçilmez ikili oluyorlar. Aceleniz yoksa her yer için birer gün ayırabilirsiniz. İsterseniz bir gün içinde de gezebilirsiniz ama yorucu oluyor derim.


Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: