Bedelli askerlik konusunda nihai görüş ve düşüncemi açıklamadan önce etraflıca şablonu ortaya koyalım…
AB ülkeleri içinde, mecburi askerlik hizmetini halen sürdürenler: Avusturya, Güney Kıbrıs, Danimarka, Estonya, Finlandiya ve Yunanistan.
AB üyesi ülkelerden 17′si 1990 sonrası dönemde zorunlu askerlik uygulamasına son vermiş ve tamamen gönüllü profesyonel askerlerden oluşan ordular kurmuşlardır. Almanya ise, zorunlu askerlik uygulamasına Temmuz-2011 itibariyle son vermiştir.
NATO üyesi ülkeler arasında mecburi askerlik hizmeti olanlar: Danimarka, Estonya, Norveç, Türkiye ve Yunanistan.
Türkiye’de ise askerlik hizmeti, 1111 Sayılı Askerlik Kanunu ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu çerçevesinde farklı statülerde yerine getirilmektedir.
Dört yıl ve daha fazla süreli yüksek okul mezunlarından yedek subay adayı olarak seçilenler için 12 ay olan bu süre, aday olarak seçilmeyenler için erbaş ve er olarak altı aydır. Bu şartları taşımayan diğer tüm erkek ve sağlıklı T.C. vatandaşları için zorunlu askerlik süresi ise erbaş ve/veya er statüsünde 15 aydır.
Peki, şablonun ayrıntılı renklerine bakalım şimdi…
Askerlik hizmetinin bedelli olarak yerine getirilmesi uygulaması, 1987, 1992 ve 1999 yıllarında üç defa uygulanmış ve bu uygulamadan 1987 yılında 18.433, 1992 yılında 35.111 ve 1999 yılında 72.290 kişi istifade etmiştir.
Şablonun son renk tonları verelim mi? Bedelli askerliği bekleyen ünlüler kimlerdir?
“Recep İvedik” tiplemesiyle tanınan 31 yaşındaki ünlü oyuncu Şahan Gökbakar,
Kenan Doğulu(37),
Yalın(31),
Kutsi(38),
Gökhan Özen(32) ,
Murat Dalkılıç,
Murat Boz,
Kıvanç Tatlıtuğ,
Tolga Karel,
Sarp Apak,
Tolgahan Sayışman,
Tolgahan Sayışman,
Mete Horozoğlu,
Burak Özçivit.
Peki, ilerleyen yaşlarına rağmen askerliğini bu insanlar nasıl yapmıyorlar?
Bir kısmı yurtdışında ikameti tercih ederken, bazıları da üniversite eğitimi gerekçesiyle askerliğini tecil ettiriyor.
Gelelim ne sual ettiğim, ne düşündüğüm hususuna…
Hükümet, ana muhalefet bedelli askerlik konusunda neredeyse ağız birliği etmişçesine ortak hareket ediyorlar. Ama hiç kimse beni bu konuda ikna edemez bu bir…
Neden?
1111 Sayılı Askerlik Kanunu orada durduğu müddetçe çıkacak bedelli askerlik kanunu, anayasanın eşit vatandaşlık ilkesini kesinlikle ihlal etmektedir hatta tecavüz etmektedir. 5 ile 10 bin dolar arasında bir bedelle; oh be ne rahat hayat bazıları için…
Bilin, bakalım, 35 yaşını doldurmuş askerliğini yapmamış kaç kişi var?
Sıkı durun şimdi! Tam tamına 200 bin kişi… Hele bu yaş 30’a inerse 500 bin kişi vardır herhalde…
Bu iş neye benziyor? Alavere dalavere köylü Mehmet sen askere…
Tamam, şuna varım: Mecburi askerlik kaldırılsın, kim kaça yaparsa yapsın, kim nereye giderse gitsin… Başka türlüsü kesinlikle gizli ya da açıktan vicdanları kanatır dostlar…
Köydeki, kasabadaki, illerdeki benim garibanım; 20 yaşına ayak basar basmaz bağlı olduğu askerlik şubesin gider, muayene filan derken elinde bir kağıtla ilk eğitim birliğinde soluğu alır…
Bunun aksine muhtemelen 1-2 milyon kişi ise 20 yaşını doldurdukları halde ‘yok daha okul devam ediyor, yok ben yurtdışında çalışıyorum, yok şu oluyorum, yok bu oluyorum’ derken askerlikten bir şekilde yırtıyor…
Benim garibanım, benim yoksulum, zaten aklına bile gelmez bu tür alavere dalavere işler… Gelenekleri, yaşadığı toplumun baskıları sonucunda kınalar yakılarak kışlaya kuzu-kuzu gider… Buna karşın Rasim Ozan Kütahyalı Beyimiz, askerlik yapmamıştır ama ekranlarda askerlik ile ilgili bir ağız dolusu laf eder…
Ha bana sorsanız; kimse askere gitmesin, ya da isteyen gitsin, istemeyen gitmesin, ya da başka bir usulle askerlik süresince kamu işleri yapsın…
Benim derdim ise ilkedir. Kimse bana zorunlu askerliği emreden 1111 sayılı askerlik kanunu dururken ‘bedelli şöyle gereklidir, şöyle yararlıdır’ diye sakın karşıma gelmesin ve hikaye anlatmasın…
Arkadaşlar, bedelli askerlik kapitalizm düsturlarından olan paranın gücüdür, halkımızın gözlerinin içine baka-baka tam bir yalan komedisi oynanmaktadır ve süslü bir kandırmacadır…
Son sözüm: Günümüz Türkiye sisteminde bedelli askerlik; parası olanlara uydurulmuş usturuplu bir kılıftır…
Bu yazı daha önce kisi tarafından okundu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder