7 Kasım 2011 Pazartesi

Kapitalizm eleştirisi ve 3.yol arayışı…


Günümüzde Kapitalistlerin en büyük savunma silahı çöken Sosyalist sistemdir… Atıyorum, işte adalet, eşitlik gibi kavramları Kapitalizm eleştirisi içinde kullandığınız zaman duvara çarpmış gibi Sovyetler Birliği, Bulgaristan örneklemeleriyle size aynen iade olunur ya da bumerang gibi geri dönülür… 

Kapitalizmin en büyük güç kaynağı yalnızlığıdır. Mukayese edilecek başka bir sistemin yaşadığımız 2011 yılında olmayışıdır. Meydan bomboştur. Öyle olunca, ne yapılırsa yapılsın rıza gösterme zorunluluğu hep karşımıza konmaktadır.

Meselenin düğüm noktası ise üretim-para diyalektiğinin çözümüdür ya da anlaşılmasıdır.

Kapitalizmin alt edilmesinde en büyük handikap; insanlığın üretmesi karşısında ne alacağı, ne kazanacağı sorusuna makul, mantıklı yanıt bulunamamasıdır.

Bence bu yolda çıkmaz sokak; hala soruları ve yanıtları kapitalizm felsefesi içinde aranmasıdır.

Başka sistem arayışı, bambaşka bir felsefesinin yolunu bulmaktan geçmektedir… İnsanlığın, günümüzde daha mutlu olmasını sağlamak için mevcut liberalizm içinde arayışı, sadece beyhude bir çabadır.

Bence Karl Marx’ın Sosyalizm felsefesi dışında başka bir Anti-Kapitalizm modeli 3.yol bulma arayışı insanlığın vazgeçilmez ihtirası olacaktır.

Bu arayışı maskeleyen, örseleyen dünyamızın hakim sistemi olan Kapitalizmin ta kendisidir. Bırakın sistem arayışını, başka bir söze bile tahammülü olmayan Kapitalizm etkileme, engelleme, büyüleme gücüyle insanlık maalesef baş başadır…

Kol veya beyin gücünü sadece asgari ücretle, sermaye sahibi müteşebbis için çalışan bir insanın, bir gün zengin olabileceği umudu var olduğu müddetçe; Kapitalizm de hep var olacaktır…

18., 19., 20. Yüzyıl geçti, 21. Yüzyıl da Kapitalizmle geçer mi? Geçebilir ama arayışlar biraz daha hız kazanabilir…

Belki 22. Yüzyılda yeni insanlık arayışı somutlaşabilir. Şundan eminim ki yeni ekonomi ve yaşam felsefesinde PARA olmayacaktır. Yeryüzündeki halen 7 milyar insanın yaşadığını biliyoruz. Muhtemelen 22. Yüzyılda 10 milyar olacağını varsayarsak; yeni arayışta en azından açlık olmayacaktır. ‘Başka neler olabilir?’ sorusunun yanıtı, tamamen sizin felsefi hayal gücünüzün kullanımına kalmıştır. 
Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: