11 Ekim 2011 Salı

Merkez Bankası (TCMB) ne yaptı, nasıl yaptı, sonuç ne çıktı?


Geçen hafta TCMB Başkanı, piyasayla tabiri caizse sidik yarışına girdi…

Önce geçen haftanın genel durumunu bakalım…

Türkiye cari açık veriyor, Avrupa derin finansal kriz yaşıyor, ABD piyasaya 1-2 trilyon dolar salmasına rağmen büyümeye geçemiyor…

Bizim para piyasamız ise yukarı trend olarak Dolar-TL değerini belirlemeye çalışıyor. Sanıyorum 4 Ekim 2011 günü idi ve Dolar-TL karşılığı 1.90’na tekabül ediyor.

Tam da aynı gün, TCMB (Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası) 3 alanda para piyasasına müdahale ediyor.

İşte yabancı para mevduat zorunlu karşılığı yükseltiyor, TL mevduatı zorunlu karşılığı düşürüyor ve final ya da nihai hamlesi şu oluyor: Para piyasasına 1 milyar 350 milyon dolar satacağım ve tekliflerini bekliyorum.

Teklifler yağmur gibi yağıyor ve 1 milyar 850 milyon doları buluyor.

Peki, bizim TCMB, bu durumda ne yapıyor?

Tamam, ben üst sınır belirledim ama yine de satabileceğim miktar 350 milyon dolar tutarındadır diyor.

Yahu olur mu böyle saçma bir strateji?

Piyasaya 1 milyar 350 milyon dolar vereceğim, hadi teklif yapın diyorsun; ondan sonra 2 milyar dolara yakın teklif gelince yan çiziyorsun, yok sadece 350 milyon dolar veriyorum, diyorsun…

Oysa attığınız taş kurbağayı ürkütmelidir.. Yani teklif 1.850 milyar dolar geldiyse; alın size 2 milyar dolar demen gerekiyor. İyi de bu kadar kuvvetli rezervim yoktur yanıtı verilebilir. O zaman niye çıktın orta yere diye birisi sormaz mı?

Bakın, bu akıldışı hamle yapmaya devam eden TCMB, gelecek günlerde Dolar-TL değerlemesinde spekülasyona çanak tutmaktadır.

Yılbaşına 2,5 dolar-TL değerlemesi görürsek bunun tek müsebbibi TCMB olarak şimdiden söylüyorum.

Çünkü para piyasası, merkez bankasına 5 benzemezle blöf yaptı, bizim merkez bankası da buna 5 benzemezle karşılık verdi. Gelecek günlerde 2 ası bulan para piyasası, göreceksiniz merkez bankasına rest çekecektir ve büyük hareketler görülecektir.

Velhasıl iktisatçılarımız hiç ele alamadı ama bence geçen hafta merkez bankası operasyonu gelecek adına tam bir faciadır. Çünkü basit bir süreç hiç yönetilememiş, panik hali yaşanmış, en önemlisi vampir ruhlu para piyasasına, kan kokusunu salmıştır.

Şimdi ne yapacağız diye sorarsanız: Dolar, Euro alırsanız; 2-3 aylık kısa vadede yüzde 10-20 kazanma olasılığınız mevcuttur. Elbette nihai karar sizindir. Benimkisi naçizane değerlendirmedir.   

Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: