25 Ocak 2017 Çarşamba

Sandıktan 'HAYIR' nasıl çıkar?


Öncelikle geçmişe ve mevcut duruma göz atalım..

Sizlere 1987 referandumunu, 2007 referandumu ve 2010 referandumunu anımsatmak isterim..

1987 referandumunda ‘’10 yıl siyaset yasağı getiren anayasa maddesinin’’ değişikliği oylandı. Özal değişmesin tarafında, Demirel, Ecevit, Erbakan ve İnönü değişsin tarafındaydı.. Kıl payı yüzde 51 ile ‘EVET’ dendi ve siyasi yasaklar kalktı..

2007 referandumunda ise bugün yaşananların ilk temeli atıldı. 367 krizi çıktı. Cumhurbaşkanının halkoyuyla seçilmesi anayasa eklendi ve oylandı. Uzak ara ‘EVET’ çıktı ve 2014 yılında uygulandı.

2010 referandumu ise CHP, MHP ve diğer sol grupların HAYIR demesine rağmen AKP, Cemaat ve Liberallerin ‘EVET’ demesiyle halkoylamasında yüzde 58 aldı ve çıktı..

Bugünkü yani 2017-Nisan referandumuna gelirsek ne olur?

Mevcut konjonktür ‘EVET’ çıkacağı yönünde gözüküyor..

Bunun gerekçeleri nelerdir?

-Yüzde 52 ile seçilmiş ve halkın teveccühünü kazanmış liderin meydanlarda kendini oylatacak olmasıdır.. ‘’EVET derseniz beni seçeceksiniz’’ argümanı yürütülecek kampanyanın ana ekseni olacaktır.

-HAYIR cephesini HDP ile yani PKK ile yan yana gösterilmeye ve bu algının halk nezdinde oluşturulmasına çalışılacaktır..

Daha çok var ama saymaya gerek yoktur.

Peki, Nisan-2017 ayında ‘’HAYIR’’ çıkması için nasıl bir strateji izlenmelidir..

Saadet Partisi, BBP, DYP, AP, Vatan Partisi, DSP, sivil toplumlar, diğer siyasi partiler, Meral Akşener ile diğer HAYIR’cı MHP milletvekilleri, CHP önderliğinde oluşturacak HAYIR Şemsiye altında mutlaka toplanmalıdır.

‘’Bu konu siyaset meselesi değil, vatan millet meselesidir’’ düsturuyla sadece anayasa değişikliği referandumu için işbirliğine gidilmeli ve ortak hareket edilmelidir.

Farkındaysanız Saadet Partisi ‘HAYIR’ vereceğini açıkladı, 2 saat sonra Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saadet Partisi Genel Merkezini ziyaret etti.. Anlayın artık ne demek istediğimi..

Bunca yıllık siyasi tecrübem ve birikimim doğrultusunda çıkan strateji budur..

Bu yapılmazsa sonuç ne olur?

‘EVET’ yüzde 55, ‘HAYIR’ yüzde 45 olur ve referandumdan partili cumhurbaşkanlığı sistemi geçer..

Yukarıdaki strateji uygulanırsa ne olur?

Maç 0-0 devam eder, son dakika golüyle bir taraf galip gelir ya, aynen o benzetmeyle 49-51 HAYIRCI’lar kazanır..

Bu yapılmazsa futbol maçı tabiriyle kafadan 2-0 EVET’çiler önde başlar..

HDP hariç HAYIR’cılar tek şemsiye altında toplanabilir mi?

Zor ama başarmaya değer..

HDP ne yapacak?

TBMM’de oylamaya katılmadı ya, değişikliğe taraf olmadı ya, muhtemelen el altından ve muhtelif iletişim kanallarında ‘HAYIR’ verme yönünde çalışacaktır.. Başkanı ve birçok milletvekili hapishanede olan bir siyasi parti hangi kampanyayı yürütecek zaten.. Takatı ve gücü yoktur..

Yazar Ömer ÖZDAMAR
Bucak-BURDUR






Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: