10 Mart 2016 Perşembe

PKK, HDP ne oldular, ne olacaklar?


PKK, Temmuz-2015 ayında sıktığı kurşunla kendi kendini tasfiye ve imha etti..

Bundan sonra PKK, Kürtlere ne vaat edebilir ki?

Yüzde 13.1 oy alan HDP, halkın içine nasıl girebilir ki?

Binlerce Kürt yurttaşı, iki elinin arasına aldığı başını sağa sola sallayıp çok ağır küfür yollayacak..

Kime?

PKK’ya..

Neden?

Özyönetim iddiasıyla başlayan sokak çatışmalarında binlerce PKK militanı öldü, ilaveten siviller hem kayıplar verdi, hem de yerinden yurdundan oldu.. Daha da vahimi Sur’da, Cizre’de yaşayan binlerce aile Suriyeli mülteciler konumuna düştü..

PKK, artık o kadar aciz ve sersemleşmiş ki ‘’2002 yılı AKP felsefesine dönülmesi için Abdullah Gül ve diğer sözde muhalif AKP’lilere destek sağlayacağını’’ söylüyor..

Aslında bu söylem fikren bitişin dolaylı ilanıdır..

Artık PKK için Suriye Kuzeyi dahil güvenli alan kalmamıştır.

PKK, gelecek stratejisi adına nasıl bir hamle yapabilir? 
2016-Mart ayı sonrası için neler ifade edebilirim?..

1. Siyaseten ve askeri varlığıyla bölgede dominant olan ABD ve Rusya’nın güvenlik şemsiyesi altında; Kuzey Suriye’de kalıcı yerleşmesi en büyük kazancı olur..

2. Kantonların varlığı tehlikeye düşerse ama ABD ve Rusya uygun görürse ya da izin verirse; Suriye-Türkiye sınırını geçersiz kılma adına sızma ve saldırı yapabilir..

3. IŞİD’a karşı savaşan PKK-PYD silahlı güçleri; lojistik ve silah desteği veren ABD, Rusya ve Esad arasında dengeli ilişkiyi nihai barış anlaşmasına kadar sürdürürler ve Salih Müslim adıyla anlaşmanın tarafı olmak için büyük çaba harcarlar.

4. Yüzde 10 baraj altına düşen HDP iyici marjinalleşir, parti olarak seçimlere katılmaz, yapılacak ilk seçimde 20 civarında bağımsız milletvekili kazanmak için uğraşır..

5. PKK, gücünün odaklanması adına nasıl İran’dan çekildiyse, belki 5 yıl, belki 10 yıl süreyle Türkiye’den de çekilir, tüm enerjisini Suriye Kuzeyi için harcar..

Ömer ÖZDAMAR (Yeni Sol Muhalif)
Bucak-BURDUR




Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: