1 Temmuz 2012 Pazar

ÖYM (Özel Yetkili Mahkemeler)’ler neden kapandı?


Hükümet, özel yetkili mahkemelerin yapısını değiştirecek düzenmeyi bugün Meclis'e getirme kararı aldı. Meclis bugün Özel Yetkili Mahkemeleri de kaldıran 3. Yargı Paketi’ni görüştü.


Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ açıklamalarda bulundu ve neler dedi?



ÖYM’lerde devam eden davalar (Balyoz, Ergenekon, 28 Şubat) olumsuz etkilenmeyecek, savunmalar güçlenecek. 9 yerde ÖYM’ler var ve bunların özel yetkisi falan olmayacak. Bundan sonra mevcut davaları aynı heyet görecek ancak ÖYM ismi olmayacak ve davalar yeni hükümlere göre görülecek. Yasal anlamda da yeni hüküm ile eski hüküm aynı anda geçerli olamaz. Artık yeni hükümler geçerli olacak. Şu an 22 bin dosya var ve bunlar yeni hükümelere göre görülecek. Usule ilişkin hükümler geriye yürüyecek. Savunmayı güçlendiren bir adım atmış olacağız…



Neyse işin özü ÖYM’ler neden tarihin tozlu rafına kalktı?



Cemaat televizyon ve gazeteleri, ‘’siyasi intihar, ayağına kurşun sıkmak’’ tabirleriyle neredeyse AK Parti Hükümeti’ne savaş açmış ve değişikliğe karşı çıkmış ama nafile olmuş..



AK Parti Hükümeti demek Başbakan Erdoğan demek olduğunu hepimiz biliyoruz. En azından şeklen öyle olmasa bile fiilen öyle olduğunu yaşanan tüm geçmiş olaylar bize kanıtlıyor. Peki, Başbakan Erdoğan ÖYM’leri tartıştırmadan, alelacele, yangından mal kaçırır gibi neden kaldırdı?

Bana göre ÖYM’ler işlevini tamamladı. Kısaca sorgulanacak, tutuklanacak, yargılanacak mevzu Türkiye içinde kalmamıştır.

12 Eylül darbecilerine dava açıldı, 28 Şubat darbecilerine dava açıldı, Ergenekon davası zaten 5-6 yıldır sürüyor, Balyoz Darbe Planı davası sürüyor, KCK davasında neredeyse uçan kuş bile şüpheli olarak görüldü, sorgulandı ve tutuklandı.. İlaveten casusluk davaları, örgüt ve çete davaları, muhalif belediyelere davalar ve şike davası derken Türkiye sathında sadece ÖYM’ler konuşulur oldu..

Siyasi kanat bence ÖYM’ler sayesinde hedefine ulaştı. Siyasetin üstünde başka bir gücün olmayacağı asker ve sivil bürokrasiye anlatıldı, halk tabiriyle burnu sürtüldü ve sonuca ulaşıldı.. Muhalif yerel yöneticiler kamuoyu nezdinde itibar kaybetti ve siyasi avantaj elde etti..

2012 yılına gelince ÖYM’ler için hem dışarıdan hem de içeriden homurdanmalar, rahatsızlıklar kuvvetli ifade bulmaya başladı. Frankejtayn misali yaratılan bu yargı yapısının bir gün AK Parti’ye de dönebileceği hesapları yapıldı..

Velhasıl ÖYM’lerden istenilen amaç ve sonuç elde edildi ve bundan sonrası gereksizdi. Başbakan Erdoğan bazı itirazlara rağmen bu radikal kararı aldı, talimatı verdi ve TBMM kapanmasına 1 gün kala yani son gün 3.Yargı Paketi’nin içine taşındı ve yasayla ÖYM’ler temelli kapatıldı.

Cemaat ne der bu işe? Bence ilk başta biraz bağrış, çağrışlar olsa da uzlaşma kaçınılmazdır. Çünkü ÖYM’lerin bazı işlemlerinden ve gelişmelerden sanki Cemaatin lideri de rahatsız oldu.

Başbakan Erdoğan, ne kadar güçlü, ne kadar karizmatik lider olduğunu bir kez daha bu kararlılık gösterisiyle cümle aleme ilan etmiştir.
Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: