13 Haziran 2013 Perşembe

Türkiye’nin demokratikleşmesi BDP’den geçer..




Hemen zıplamayın yahu, bir durun, daha ne diyeceğimi görmeden kızmayın..

Açılım sürecinin ilk aşaması malumunuz sessiz sedasız devam ediyor.

Neydi ilk aşama?

Muhtemelen Haziran sonu, bilemedin Temmuz başı çekilme bitecek.. Türkiye topraklarında artık silahlı PKK’li kalmayacaktır, hepsi Kuzey Irak topraklarını geçiş yapacaklar..

Güzel! Buraya kadar sorun yoktur. Esas cafcaflı aşama şimdi başlıyor. İlk duyduğum ifadeler gayet hoş ve gelecek adına ümit vericidir..

Daha dün (11 Haziran 2013) BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başkanlığındaki bir heyet Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i ziyaret etti. Geçtiğimiz günlerde telefonla görüştüğü Ergin'le yüz yüze görüşen Demirtaş, reform paketine yönelik beklentilerini anlattı. Demirtaş, paketteki önceliklerini ifade özgürlüğü, gösteri hakkı, seçim barajı, tutuklu ziyaretçilerin durumu olarak sıraladı.

Diğer konuşmalarını dikkatle takip eden birisi olarak BDP Genel Başkanı Demirtaş sonuç olarak ne istiyor?

-Seçim barajı kalksın ama illa da olacaksa yüzde 3, hadi bilemedin yüzde 5 olmalı ve olacaktır..

-Partilere hazine yardımı barajı geçemeyen partileri de kapsamalıdır. Seçime katılan tüm partiler hazine yardımından faydalanmalıdır. En azından en son yapılan 2011 genel seçimlerine katılan tüm partilere aldıkları oy oranında hazine yardımı yapılmalıdır.

-‘Gösteri hakkı’ anayasal bir hak olmasına rağmen TBMM’den çıkacak ayrıntılı tarifle güvence altına alınmalıdır. Eğer bu hak yasal zemine bağlanmış olsaydı ‘Gezi Parkı’ gösterisine kimse müdahale edemezdi.

-İfade özgürlüğü hep konuşulur ama bir şekilde cezalandırılır. Bunun da açık seçik olarak yasal zemine oturtulması gerekir.
Türkiye’nin daha çok demokrasi istediği herkesin ortak dileğidir. Ancak 11 yıldır iktidarda olan AKP, ya gıdım gıdım sağlamakta ya da sadece kendi düşünce çeperini kapsamaktadır.

AKP’nin artık terör bahanesi yoktur ve mutlaka BDP’nin dayattığı demokratik talepleri karşılamak zorundadır.

Kısaca BDP sayesinde Türkiye, biraz daha demokrasi nimetlerine ulaşabilecektir. Trajik-komik ama benim gördüğüm gerçek budur..

Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: