20 Şubat 2018 Salı

AK Parti-MHP İttifak Analizi..


Yaşım gereği, Türkiye siyasi yaşam akışının son 30-40 yılını anımsarım ve  iyi bilirim..

1970-80 yılları arasında AP, MSP ve MHP arasında MC (Milliyetçi Cephe) koalisyonu vardı..

1991 yılında, yüzde 10 barajını aşmak ve siyaseten ayakta kalmak için Alparslan Türkeş liderliğindeki MÇP (Sonra MHP olacak), Aykut Edibali’nin lideri olduğu Islahatçı Demokrasi Partisi (IDP) ile birlikte, Necmettin Erbakan liderliğindeki RP listelerinden seçimlere katılma kararı aldı ve kutsal ittifak olarak adlandırıldı.. Yüzde 16.8 oranında oy aldı.. ANAP’ın çöküşünü hızlandırdı..

Yine aynı yıl, Leyla Zana, Ahmet Türk gibi Kürt milletvekilleri SHP-HEP ittifakı içinde seçime katıldı.. 1989 Yerel Seçimleri’nde 3 büyükşehri alan SHP, 1991 seçimlerinde DYP-ANAP arkasından yüzde 20 oy oranıyla 3.parti olmuştur..  DYP-SHP koalisyon hükümeti kurulmuş ancak uzun ömürlü olmamıştır.. Siyasi sürecin sonunda Deniz Baykal tarafından SHP kapatılmış, yerine CHP açılmıştır..

Bu tarihi tur sonrası 2018 yılına gelirsek; ‘’AK Parti-MHP ittifakı kime karşı ve neden oluşturuldu?’’ sorusuna yanıt bulmaya çalışalım..

AK Parti’nin son 15 yılda ortalama yüzde 40 oy oranı civarını yakalamıştır. Demek ki yüzde 10 baraj sorunu AK Parti için söz konusu değildir..

‘’MHP’nin artı-eksi 3 ortalama yüzde 10 oy oranıyla baraj etrafında dolaştığı’’ yargısına herkesin mutabık kaldığı kanaatindeyim..

O zaman ‘’AK Parti-MHP ittifakı neden ve kime karşı oluşturuldu?’’ sorusunun yanıtı; ‘yüzde 51’ için dememiz uçuk bir teori olmaz herhalde..

‘Yüzde 51’ ne demektir?

Yeni sistem cumhurbaşkanı ya da başkan seçilmek için şart olan bir orandır..

AK Parti, şimdiye kadar katıldığı tüm seçimlerde asla yüzde 51 oranına ulaşamamıştır..

MHP içinden kopan İYİ Parti oluşumu; MHP’yi yüzde 10 barajının altına ittiği neredeyse siyaseti bilen herkesin ortak kanısıdır..

O vakit çıkarlar aynı noktada olmasa bile ortaktır.. Bir taraf yüzde 51 derdinde, diğer taraf yüzde 10 baraj derdinde..

En karlı kimdir?

Valla bana göre Sayın Bahçeli’dir.. Çünkü garanti altına aldığı, peşinen cebine koyduğu MHP’nin yüzde 10 seçim barajı vardır..

AK Parti’nin karı ya da avantajı nedir?

‘Yüzde 51’ oranına katkı sağlayacak MHP oylarıdır..

Ne kadardır?

Kimse şu diyemez ama tahmin serbesttir.. En az yüzde 4-5 katkı verecektir diyorum..

Yeter mi?

Bilemiyorum.. Eğer SP (Saadet Partisi) bu ittifaka katılsaydı yüzde 99 oranından tahminim ittifak toplam oyu yüzde 51’i geçer yönünde olurdu..

Bence ittifak oy oranı hala kritik eşikte dolaşıyor ve ‘Mart-2019 Yerel Seçimleri’ çok önemli gösterge olacaktır..

Umarım zihin açıcı bir düşünce analizi olmuştur tüm okuyuculara..

Araştırmacı Yazar Ömer ÖZDAMAR
Bucak-BURDUR

İnstagram : https://instagram.com/omerozdamar/
Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: