24 Mayıs 2017 Çarşamba

CHP ve Türkiye siyaseti..



Türkiye’de siyaset özellikle Cumhuriyet dönemi boyunca nasıl şekillenmiştir?
Çok partili seçimlere kadar yani 1945 yılına kadar Mustafa Kemal’in kurucusu olduğu CHP yönetmiştir. Daha sonraki tüm çok partili seçimlerde sağ odaklı partiler ülkeyi yönetmiştir. 2014 itibarıyla CHP çok sorunlu ve asla iktidar olamayacak bir parti olarak yaşamını sürdürmektedir.

2014 yılında siyaset hangi eksen üzerinden yürütülmektedir?
Maalesef tüm İslam ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de siyasette dominant olan mezhepçiliktir. Kısaca Sünni mezhebi üzerinden siyaset yapılmaktadır.

CHP iktidara namzet olması için ilk olarak ne yapmalıdır?
İşte direk yanıt şudur: Genel Başkanı hem Türk hem de Sünni olmalıdır.

Sonra..
CHP adı değişmelidir. İşte SHP gibi, Halkçı Parti gibi, mutlaka yeni bir isimle siyasete yelken açmalıdır..

CHP ne olsun?
Tarihteki saygın yerini alsın.

Önerin var mı?
Eski CHP binası müze olabilir. Kuruluş yıllarında bugüne kadar 90 yılın özeti çıkarılır, yaptıklarıyla, yapamadıklarıyla halkın gözlemine ve takdirine bırakılır.

Neden?
Siyaset yapamıyorsun öbür türlü.. CHP tek parti döneminin iyi yaptıkları, kötü yaptıkları, her neyse ama o dönemin hesabı meydanlarda istismar ediliyor. 2014 yılı Türkiye’sinde merkez sol ya da sosyal demokrat siyasi ideolojiyi savunun 20 yaşındaki bir genç için zor durumdur..

Örnek verir misin?
Ya işte 2. Dünya savaşı sırasında ekmeğin karneye bağlanmasından tut, olağanüstü şartlarda tek millet olgusunu topluma yerleştirme çabaları, işte isyanlar, işte siyasi idamlar..

Yeni parti ideolojisi ne olmalıdır?
Evrensel sosyal demokrasi kuralları aynen parti programına aktarılmalıdır.

Peki, yeni parti iktidar olabilir mi?
Çalışacak ve mutlaka bir gün iktidar olacak. Ama CHP ile mutlaka iktidar olacak asla diyemiyorum.

1980 darbesiyle kapatılmıştı CHP, değil mi?
Evet.

Sonra ne oldu da tekrar CHP aktif hale getirildi?
Uzun hikayedir ama baş kahraman Deniz Baykal’dan başkası değildir. Tam SODEP (Sosyal Demokrat Halkçı Parti) Türkiye üzerinde etkili olmaya başladı, sosyal demokratlar insanların bir partisi olarak kendini gösterdi, hatta 1989 Yerel Seçimlerinde İstanbul Nurettin Sözen, Ankara Murat Karayalçın ve İzmir Yüksel Çakmur isimli adaylarla ANAP’ın elinden belediyeler alındı ama bu parti kapatıldı, CHP açıldı.. Yazık oldu hem partiye, hem de sosyal demokrasinin geleceğine..

Ama 1989 yılında kaç tane merkez sağ parti vardı ve şartlar SODEP için nasıl oluştu?
Doğrudur ama hep söylüyorum bu bir Türkiye gerçeğidir. SODEP yüzde 30 falan oy aldı, buna karşın ANAP Yüzde 24, DYP Yüzde 26 ve RP yüzde 10 civarında oy almıştı. Yani sağ blok oylar her halükarda yüzde 60-65 aralığında seyreder..

Biz yine CHP’ye dönelim mi? 2014 itibarıyla CHP’de liderlik sorunu var mıdır?
Hem de yüzde 100..

Neden?
Kemal Kılıçdaroğlu liderlik vasfı taşımıyor. Bildiğiniz üzere liderlik doğuştan gelir, aynı ressamlık, müzisyenlik gibi.. Bu özelliğe sahip değilsen; ne yaparsan yap, lider olamazsın..

Sen sağcı mısın, solcu musun?
Bilinçlendiğim ve olup-bitenleri algılamaya başladığım zaman 13-14 yaşlarında idim ve fakir bir ailenin çocuğu olduğum için otomatik olarak daha fazla bölüşüm, daha adil gelir dağılımı diyen sol yelpazede yer almam kaçınılmazdı, öyle de oldu..

Pişman mısın?
Yok, hayır, katiyen, asla..

Neden?
İdealler güzeldi ya, hani boş hayaller olsa da peşinden gitmeye değerdi.. Artı biat etmiyorsun, her şeyi sorguluyorsun, her şeyi düşünüyorsun..

Not: Yukarıdaki yazım, ‘’DÜŞ’e Yazdım’’ isimli DENEME kitabımdan alıntı yapılmıştır. Üretilen düşünce sağlam zemindeyse aradan 3 yıl geçse bile doğruluğu ve gerçekliği hiç değişmiyor..
Diğer önemli not ise bu kitabımı 2015 yılında Sayın Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na ve Sayın Genel Başkan Yardımcısı Koç’a gönderdim..

Yazar Ömer ÖZDAMAR
Bucak-BURDUR

Facebook : https://www.facebook.com/omerozdamar62?ref=tn_tnmn
Twitter : 
https://twitter.com/omerozdamar
İnstagram : 
https://instagram.com/omerozdamar/
Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: