16 Ekim 2013 Çarşamba

Bayram gerçeği..


Zaman mı bayramları mağlup ediyor yoksa bayramlar mı zamana mağlup oluyor, hepsi kocaman bir muallaktır..

30 yıl önceki bayram başka, 20 yıl önceki daha başka, 10 yıl önceki bambaşka, bugünkü ise öyle bir acayip ki, tarifsizlik sancısı çekiyorsun..

Gelenek ve göreneklerin, yaşadığımız dünyada ayakta kalması neredeyse olanaksızdır. Çünkü varlığımızın tümüyle bağlı olduğu sistem; ‘neyi, nerede, nasıl, niçin’ davranmamız gerektiğini tartışmasız emrediyor, insanlar da kaçınılmaz uyguluyor.

Büyüklere duyulan saygının dayanağı bilgeliğidir, tecrübesidir, yaşam akışında ihtiyaç duyulan rehberliğidir.. Bugün ise tek başına yürümenin dayanılmaz cazibesi ve büyük teşviki tüm bilinenleri altüst etti.. Sistem ‘güven kendine, yol senin, yürü artık’ dediği zaman kimse alıkoyamaz artık.. Bu yolda her şey mubahtır, yeter ki başar, yeter ki zirveye göz dik..

Küçükbaş hayvanların kurban edilmesi geleneği azaldı, bilin, bakalım neden?

Çünkü daha çok et, daha çok sahip olma felsefesini ilke edinen neslin elbette sığır ya da büyükbaş hayvanların kurban etmesi mecburidir..

Bayram süresi artık tatil yapmak için kaçınılmaz büyük fırsattır. Sistem mutlaka tatil süresini 9 gün yapar, şaşalı tanıtımlarıyla yurtiçi ve yurtdışı tatil kampanyaları kapış kapışa gider.. adı bayram ama resmen otellerde tatil süresine dönüştürülür..

Kurban kesen insanların etlerin; 1/3’nü en yakın akrabalarına, diğer 1/3’nü diğer kesemeyen insanlara dağıtılması vecibesi rafa kalkmıştır artık.. Kurban etini alan insan; kasaplarda kuyruğa girer,kıymaya çevirir, sucuk yaptırır, parçalara ayırır ve çılgın gibi derin donduruculara tıkılır, yıl boyu yeme hesabı yapılır..

Sistem, usul-usul tüm vecibeleri hükümsüz kılmak için çalışır, aksine yaratılan hayali ego asla buna karşı koyamaz. Sisteme tabi olma üstüne üstlük kutsanır.. Nadiren sisteme direnen insanlar ise dışlanır, itilir, kakılır ve demode etiketi yapıştırılır..

Belki 50 yıl sonra bayram çehresini tamamen değiştirmiş olacaktır ve nostalji olarak anlatılacaktır..



Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: