17 Haziran 2012 Pazar

Yunanistan Genel Seçim Sonuçları..


17 Haziran 2012 günü Yunan halkı tercihini sandıkta gösterdi. Öncelikle oy oranı ve milletvekili sayısını vereyim, sonra yorum ve düşüncemi paylaşayım..

Yeni Demokrasi Partisi (YDP) Yüzde 30 oy oranıyla 130 milletvekili,

Birleşik Sol Partisi (RYSOS) Yüzde 27 oy oranıyla 70 milletvekili,

Pan-Helenik Sosyalist Partisi (PASOK) Yüzde 13 oy oranıyla 33 milletvekili,

Bağımsız Yunanlılar Partisi (AEP) Yüzde 8 oy oranıyla 20 milletvekili,

Halkın Birliği-Altın Şafak Partisi (LSP) Yüzde 7 oy oranıyla 19 milletvekili,

Demokratik Sol Parti (DAP) Yüzde 6 oy oranıyla 16 milletvekili,

Yunan Komünist Partisi (KKE) Yüzde 5 oy oranıyla 12 Milletvekili,

Diğerleri Yüzde 4 oy..

Yunan Parlemantosu toplam 300 milletvekilinden oluşuyor. Hükümet kurup güvenoyu alabilmek için asgari 151 milletvekili olması gereklidir.

Muhtemelen merkez sağ partisi olan YDP ile merkez sol parti PASOK koalisyon kuracaklardır. Çünkü hükümet kurmak için gerekli olan 151 milletvekilini geçiyorlar, toplam 163 milletvekiline ulaşıyorlar.

Son 30 yılda ülkeyi zaten bu 2 parti yönetmiştir. Çıkan krizin nedeni de bu 2 partidir. Yunanlılar yaklaşık 1 ay önceki seçimde bu 2 partiye çoğunluk vermemiştir ancak bu kez krizin daha da derinleşmesi nedeniyle gönülsüz de olsa bu 2 partiye koalisyon hükümeti kurma görevini vermiştir.

Yunanistan yaşadığı 3 yıllık ekonomik krizinin etkisiyle Halkın Birliği-Altın Şafak Partisi (LSP) isimli nur topu gibi faşist partisi doğmuş, yüzde 7 oy oranıyla 19 milletvekili çıkarmış ve parlementoya girmiştir. Bu faşist parti, ‘göçmenleri istemiyor, İstanbul bizim diyor, Trakya Türkleri yok diyor’ ve yüzde 7 oy alıyor..
Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: