20 Nisan 2011 Çarşamba

Bucak oyları, Burdur seçimlerini bu kez nasıl etkileyecek?



Son ilçe Seçim Kurulu bildirisine göre Bucak İlçemizde oy kullanacak toplam seçmen sayımız 43.776 olup bunun 26.251 seçmeni Bucak merkezinde, 17.525 seçmeni belde ve köylerde bulunmaktadır.

Seçimlere 53 gün kala MHP’li seçmenlerle, AK Partili seçmenlerle, elbette CHP’li seçmenler ile yaptığım temaslarda şunu net olarak görüyorum:

Bucaklı seçmenler açısından, artık AK Partinin oy devşirme yeri Bucak olmayacağı neredeyse kesinlik kazanmıştır. Bu panik ve korku AK Parti çevresini sarmış durumdadır bence, çünkü sürekli DP’lilerle temas kurmaya çalışıyorlar… 2007 seçimlerinde Mehmet Alp Bey için Bucaklı seçmenlerin oluk gibi oy akıtması, 2011 seçimlerinde tekrar etmeyeceği tehlikesi iyice belirgin hale gelmiştir. AK Parti 2.sıra adayı Bucaklı olmasına rağmen teknokrat profili nedeniyle bir türlü DP’den büyük kayış ya da kopuş şimdiye kadar sağlanamamıştır. Bundan sonra sağlanır mı? Orası bilinmez… Siyasette malumunuz 1 saat bile çok uzun bir süredir. Neler olur neler…

Mevcut şartlarda görünen o ki, MHP ile AK Parti Bucak Demokrat Parti seçmenin oylarını bölüşeceklerdir… Ucundan, kıyısından, azıcıkta olsa CHP de pay alacaktır.

Kim ne derse desin, şurası bir gerçek ki AK Parti 2.sıra için büyük siyasi risk üstlenmiştir. Çünkü elindeki tanınmış yerel aday adayları varken tanınmamış teknokratı 2.sıraya alarak zaten siyasi kumar oynamıştır. Neden? Kalan 53 günde büyük oranda zamanını tanıtımla geçirecektir. Bu arada propagandaya çok az süresi kalacaktır. Oysa ki tanınmış bir siyasetçi profilini 2.sıraya koysaydı; direk propaganda çalışması yapabilecekti.

Soru şudur: Burdur genelinde 185 bin civarında seçmen vardır. Yüzde 10 civarında sandığa gitmemektedir. Geriye kalan ortalama 160 bin seçmen nereye ya da hangi partiye oy kullanacaktır?

Herkes bu sorunun yanıtını arıyor. Kesin yanıt elbette 12 Haziran 2011 günü alınacaktır. Tahmin ya da öngörü ise geleceği ilgilendiren bir husus olup; 53 gün kala bu soruya yanıt verebilmek cesaret ve yetenek işidir.

Yine tekrar ediyorum, çok extrem bir olay ve mücbir sebep oluşmazsa Burdur genelinde 160 bin oyun dağılımı şöyle olabilir bence:

70 bin AKP,

40 bin CHP,

40 bin MHP,

10 bin DİĞERLERİ…

Partilerin ayrı ayrı analizine geçelim şimdide…

CHP oylarının Bucak İlçesinde sürekli artış trendi içinde olduğu gözükmektedir. En son 2007 genel seçimlerinde 4.205 oya sahip olup; muhtemelen 2011 seçimlerinde biraz daha artırabilir, en kötü olasılıkla korunabilir… 16 bin civarında olan Burdur merkez CHP oyları ve diğer ilçelerden gelen 14 bine yakın oylar kesin olarak CHP hanesine yazılacaktır. Verilen siyasi eğitimde çok önemli bir nokta yakalamıştım. Kırmızılar AK Parti seçmeni, yeşiller CHP seçmeni olarak adlandırılırken yüzde 10-15 aralığında gezinen sarılar ise kararsız seçmenlerdir. Buradan çıkan büyük soru şudur: Sarılardan CHP’ye oy gelir mi? Gelirse ne kadarı gelir? 34 bin civarında olan statik oyunu, 40 bin ve üzerine taşıyabilmesi için mutlaka sarılardan oy gelmesi gerekmektedir…
Dikkatiniz bir noktaya çekmek isterim. Diğer partilerin aksine Burdur merkezde CHP düşüş trendi yaşamaktadır. Nasıl mı? 2002 yılında CHP oyları Burdur merkezde 14.500 civarında iken AK Parti oyları 13.500 civarındadır. Yüzde 1’lik dilimle bile olsa CHP, AK Partinin önündedir. 2007 yılı genel seçimlerinde ise CHP oyunu 14.500’den 16 bine çıkarmış. Buna karşın AK Parti ise 13.500’den 21 bin civarına getirmiştir. Yüzde 1 dilimle 2002 yılında önde olan CHP, 2007 yılında yüzde 8 dilimle AK Partinin gerisine düşmüştür. Şimdi anladınız mı, niye CHP Burdur merkez düşüş trendi içinde dediğimi… Bucak’ta, diğer ilçelerde CHP oyları artarken, Burdur Merkez CHP oyları göreceli olarak azalmaktadır.

MHP oyları da Bucak İlçesinde hem 2002 hem de 2007 seçimleri dikkate alındığı zaman istikrarlı olarak yukarı çizgi izlemektedir. Burdur merkezden 12 bin ve diğer ilçelerden 12 bin civarında olmak üzere toplam 24 bin oyu vardır. Bucak oyları ile birlikte 30 bine yaklaşmaktadır. 2007 seçimlerinde Burdur merkezde, AK Parti 20 bin, CHP 16 bin, MHP 11 bin ve DP 4 bin civarında oyları vardır. Burdur merkezde alabileceği oy sayısı marjlıdır yani sınırlıdır. Demokrat Partiden 1-2 bin oy aktarabilirse ne ala, gerisi durağındır. Çare ise Bucak ilçesinde yatmaktadır. Boşta olan 20 bine yakın DP oyunu ne yapıp, edip kazanmalıdır. MHP adaylarının yerine ben olsam kalan 53 günde 43 gün Bucak’ta, sadece 10 gün Burdur merkez ve ilçelerinde kampanya yürütürüm… Çünkü onları yukarıya taşıyacak potansiyel oy havuzu Bucak’ta dopdoludur…

Gelelim AK Partiye… Tüm Türkiye sathında olduğu gibi Burdur ilinde de sürekli büyüyen bir oy çizgisi vardır. Bucak ilçesinde 2002 yılı seçimlerinde 10 bine yakın oy almışken 2007 yılı seçimlerinde 20 bine yakın oy almıştır. Burdur merkezde ise 2002 yılı seçimlerinde 14 bin civarında olan oy sayısını, 2007 yılı seçimlerinde 21 bine yakınlaştırmıştır. Ancak 2011 seçimlerine girilirken; 9 yıldır yıpranmış 1.sıra adayı ve teknokrat 2.sıra adayı AK Parti için çok büyük handikaptır. Nasıl aşılır, nasıl üstesinden gelinir, valla bilemiyorum. İşleri bu kez hakikaten çok zordur. Çünkü yeniyi bırakın, eski oylar bile çantada keklik değildir…

Sonuç: Tüm bu ayrıntılı analizimden sonra MHP hariç Burdur genelinde seçimlerin kaderini Bucak oyları değil, AK Parti ve CHP Genel Başkanlarının performansı belirleyecektir bence…

Ömer Özdamar
Bucak-BURDUR
Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: