30 Mayıs 2017 Salı

Emeklilik artık kocaman bir hayal mi?


Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, yaşlanan nüfus nedeniyle emeklilik yaşının 2030’lu yıllarda 70’e yükseltilmesi gerektiğini bildirdi. AB üyeleri arasında Almanya, Danimarka, Hollanda, İngiltere, İrlanda 
ve İsveç 2020’li yıllarda emeklilik yaşını en az 67’ye yükseltmeyi planlıyor.
Halen geçerli yasalara ve düzenlemelere göre Türkiye’de emeklilik yaşı kadınlar için 58, erkekler için 60 oluyor.

Ne zaman emeklilik yaşanacak?

Bir kere şu noktada anlaşalım. Küresel ekonomi ya da küresel liberalizm emeklilik konusuna asla sıcak yaklaşmaz. Yaklaşamaz çünkü sistemin mantığına aykırıdır. Çalışmadan para vermeyi liberal sistem asla öngörmez.
Belki 2050 yılında emeklilik lafı gündemden tamamen düşecektir ve ölünceye kadar çalışmaya sistem bağlanacaktır ve çok istediği son noktaya ulaşacaktır. Böylece emeklilik diye bir tabir insanoğlunun dimağından köklü çıkarılacaktır. ‘’Havada bulut emekliliği unut!’’ türküsünü herkes mırıldanacaktır.

Peki, sen ne düşünüyorsun?

Neyse saçma bulunsa da kendi görüşümü açıklamaktan geri durmayacağım.
Ortalama insan ömrünün:
1/3’ü büyüme ve çalışmaya hazırlanma,
1/3 bir fiil çalışmasını,
Kalan 1/3’nün ise çalışmadan emekli olarak geçirmesini felsefi, iktisadi, siyasi olarak inanıyorum…
Örneğin 75 yaş ortalama insan ömrü olduğunu varsayarsak; 25 yıl büyüme-eğitim ve çalışmaya hazırlık, 25 yıl aralıksız çalışma, 25 yıl emeklilik öngörüyorum.

Oysa liberalizm neredeyse insanların doğar doğmaz çalışmasını öngörüyor. Farkındaysanız bazı bebeklerimiz bile reklam filmlerinde oynadıkları için sigortalanmış ve prim ödenmiştir. Dünyada birçok ülkede çocukların çalıştığını biliyoruz.

Hakikaten emeklilik hayal mi?

İnsanların ölünceye kadar çalışmasını Neo Liberalizm sistemi talep eder. İster inanın, ister inanmayın ama gerçek budur.

Not: ‘PLÜTON BİZE NEDEN KÜSTÜ?’ isimli deneme kitabımdan alıntıdır..

Yazar Ömer ÖZDAMAR
Bucak-BURDUR




Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: