31 Mart 2014 Pazartesi

2014 Yılı Bucak Yerel seçimleri sonuçları ve analizi..


Tabii ki önce gerçekleşen rakamları görelim, sonra değerlendirme yapalım..

Belediye Başkanları oy oranları:
AK Parti   11.254             % 43,5
DP            6.581                % 25,5
MHP          6.528         % 25,3
CHP          715             % 2,8
SP                    464           % 1,8
BBP                   289           % 1,1

Bucak Belediye Meclisi Oy Oranları:
AK PARTİ                  11.272
MHP                           6.266
DP                              5.727
CHP                            1.231
SP                                 568
BBP                               548

Bucak (merkez ve köyler dahil) İl Genel Meclisi Oy Oranları:
AK PARTİ           19.582
MHP                  10.344
DP                      5,629
CHP                    4,336
SAADET                 788
BBP                      731

Önceden söylediğim gibi geçerli oyların toplamı takriben 26 bin civarındadır..

Bucak’ta belediye başkanlığı seçimini kaderini belirleyecek 2 senaryo vardı. İlki AK Parti karşısında daha kuvvetli olan adaya seçmenlerin daha fazla teveccüh göstermesi ve oyların akmasıydı. İkinci senaryo ise AK Parti karşısında hem DP adayının hem de MHP adayının çok güçlü, çok hazırlıklı olarak son güne gelmeleridir..

29 Mart 2014 günü yapılan tüm mitingleri izledim. Saat 17.00’da ‘’AK Parti rahat kazanacaktır’’ şeklinde oluşan kesin kanaatimi yakın çevreme açıkladım.
Neden?
2.senaryo gerçekleşti. Mitinglerde hem DP Başkan Adayı Arsal Sarı, hem de MHP adayı Ramazan Kesici çok ama çok yüksek performansla, müthiş güç gösterisi yaptılar..

İktidar gücü olan AK Parti karşısında ancak tek bir adayın karşıtlığıyla sonuç alınabilirdi.. Çünkü AK Parti, MHP ve DP için gelebilecek oy toplamı 24 bin civarındadır. Bunun 10 bini otomatik olarak iktidar gücüne sahip AK Parti adayına gidecektir. Geriye kalan oylar ise ya bir aday üzerine yoğunlaşacak ya da her 2 adaya eşit dağılacaktır. 13 bin oy AK Parti karşısında yer alan adayları tam eşit olarak dağılmıştır. Her zaman kazanan tarafta yer alan bin oy da AK Parti’ye eklenmiştir.

Sonuç olarak AK Parti adayının bu kadar rahat kazanmasında hem DP hem de MHP etkin olmuştur.

Neden?

Çünkü her 2 aday da yüksek profilli ve kazanma kapasiteli olarak kamuoyuna yansımıştır.

Burada Sayın Arsal Sarı’ya özel bir not düşmek isterim. Türkiye’de DP’nin esamesi bile okunmazken; Bucak’ta tek başına DP’nin var olduğunu kanıtlaması takdire şayandır.. Bu tamamen Arsal Sarı liderliğinin yarattığı çekim gücüdür..
Aynı zamanda Arsal Sarı, 2014 Yerel Seçimlerinde, DP’den Belediye Başkanı Adayı olarak çıkması siyasi bir rulettir ve kaybetmiştir..
Peki, büyük risk taşıyan ancak görkemli ve muhteşem siyasi liderlik şovuna değer miydi?
Bence değerdi ve yapılması gerekirdi.. İlaveten, Arsal Sarı ismi, Bucak siyasi tarihinin özel bir sayfasını süslemiştir.

MHP açısından bu yerel seçim çok başarılı geçmiştir. Miting günü Ramazan Kesici’nin hitabeti ve performansı olağanüstü güzeldi. Her ne kadar Belediye Başkanlığını kazanamasa bile 3 belediye meclisi üyesi ile 1 il genel meclisi üyesi kazanılması kesinlikle çarpıcı bir başarı öyküsüdür.. Artık yapılacak ilk genel seçimde; 1 milletvekili çıkarması için beklenti ve umut tavan yapmıştır.

Gelelim AK Parti’nin kazanma sırrına..
Bana göre kazanılan zaferde; yüzde 50 oranında AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın, yüzde 50 de AK Parti teşkilatı ile Başkan seçilen Süleyman Mutlu’nun performansı etkili olduğu görülmüştür.
Kulağıma gelen fısıltı haber neredeyse yüzde 100 doğru çıkmıştır.
Neydi o haber?
Seçimlerden 20-25 gün önce, ciddi bir anket şirketine, yüksek bir meblağ karşılığı yaptırılan kamuoyu yoklaması neredeyse yüzde 100 doğru çıkmıştır. O ankette yüzde 44 AK Parti, yüzde 25 DP, yüzde 23 MHP olarak yazılıydı.

AK Parti, bu seçim başarısıyla rakiplerini gözdağı verdi. Karşıma teker teker gelmeyin, birleşin öyle gelin, ancak baş edersiniz mesajını çok net aktardı.

2 dönemdir kazanılan Burdur Belediye Başkanlığı kaybedildi, 2.dönem Bucak Belediye Başkanlığı kazanılması, AK Parti Genel Merkezi’nde daha sükseli bulunmuştur.

SP’nin sandıktan çıkan sonuçları; şahsen ben de derin bir hayal kırıklığı yarattı. Beklentim en az bin oy ve üzeri iken çok düşük oyda kaldılar..


Bir yerel seçim sonuçları ve etkileri; benim düşünce pencereme böyle düşmüştür..
Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: