13 Aralık 2013 Cuma

Burdur Belediye Başkanı kim olur?

En sevdiğim zaman geldi, çattı..

Neden?

Yaklaşık 105 gün kala (3.5 ay) kimin belediye başkanı olacağına dair analiz ve tahmin etme yazılarını öteden beri çok bayılırım..

Artık 3 büyük partinin Burdur merkez belediye başkan adayları resmen belli oldu..

Malumunuz CHP ve MHP aylar önce adaylarını belirlemişti. En son AK Parti de adayını belirledi ve 2 dönemdir belediye başkanlığı yapan adayda karar kıldı.

Hadi önce adayları tanıyalım:

CHP’den Ali Orkun ERCENGİZ

AKP’den Sebahattin AKKAYA

MHP’den Nadir ÖZCAN

2004 ve 2009 yerel seçimlerinde Burdur Belediye Başkanlığını Sebahattin AKKAYA, rakibi olan CHP’li adayları, az denebilecek oy farkıyla geçmişti ve kazanmıştı.

Peki, Sebahattin AKKAYA dışında 4 ayrı ve yeni başkan aday adayı olmasına rağmen AK Parti; 2 dönemdir belediye başkanlığı yapan Sebahattin AKKAYA ismi üzerinde neden karar kıldı?

Bence şundandır: Yayınlanan son anketler hala Sebahattin AKKAYA’nın kıl payı da olsa önde olduğunu gösterdi. ‘’Kaybedeceksek bu adayımızla kaybederiz, kazanacaksak yine bu adayımızla kazanırız’’ felsefesini öngördü. Böylece diğer aday adayları üzerinden seçim riski almak istemedi.

Yaklaşık 2 aydır aday olarak sahada çalışan, özellikle tanıtımında mesafe kat eden Ali Orkun ERCENGİZ; bakalım, 2004 ve 2009 yılında kaybedilen CHP bayrağını bu sefer geri dikebilecek mi? Acaba 2004, 2009 seçimlerinde yaşanan hayal kırıklığı tekrar mı edecek yoksa zafer nidaları mı atılacak?

Tamamdır, şimdi analize ve tahmine sıra geldi..

AK Parti iktidar iken tam 10 yıldır belediye başkanlığı yapan Sebahattin AKKAYA, Burdur şehrinin makus talihini maalesef kıramamıştır. Çünkü büyük projeler üretip köy gibi duran Burdur şehir mimari çehresini değiştirememiştir.

AKP’nin 2004 ve 2009 yerel seçimlerini az bir oy farkıyla kazanmasında en önemli faktör MHP’li seçmenlerdir. 2014 yerel seçimlerinde olağanüstü gelişme yaşanmazsa MHP’li seçmenler ya kendi partilerine ya da boş oy vereceklerdir..  Çünkü açılım sonrası duyulan öfke ve karşıtlık; geçen 2 seçimde olduğu gibi AKP adayı Sebahattin AKKAYA’nın payandası bu seçimde olmayacaklardır.

Malumunuz 2009 yerel seçimlerinde zaten ‘topal ördek’ misali seçilen Sebahattin AKKAYA, 2014 yerel seçimlerinde şansı iyice azalmıştır.

Neden topal ördek derseniz; 2009 yerel seçimlerinde Burdur halkı, belediye meclisinde çoğunluk sağlamadı ama başkanlığı Sebahattin AKKAYA’ya verdi..

2014 yerel seçimlerinde ise Sebahattin AKKAYA karşısında genç, dinamik, vizyonu geniş, sakin bir aday vardır. Evet, CHP’den Ali Orkun ERCENGİZ bu yarışta rakibi olmuştur. Üstüne üstlük CHP’li üyelerin sandıkta kullandığı oyla karşısına çıkmıştır. Kısaca genel merkezden atanmamış, tam aksine demokratik oylamayla sandıktan çıkmış, kısaca özgüveni yüksek bir adayla yarışacaktır..

Kim ne derse desin; anket tahmininde görüldüğü üzere bu yarış Sebahattin AKKAYA ile Ali Orkun Ercengiz arasında geçecektir.

Peki, Sebahattin AKKAYA’nın avantajı yok mudur?

Elbette vardır. 10 yıldır Burdur Belediye Başkanlığı yapması nedeniyle belli bir oranda taraftar ve kendini seven kitle yaratmıştır. İktidar partisinin adayı olması ayrıca ilave güç sağlamaktadır. Hele Başbakan Erdoğan’ın Burdur’a gelmesi ve belediye başkanına destek istemesi en az 2-3 puan etkiler..
10 yıl boyunca hayata geçirdiği ve sayabileceğim mega yatırımları işte kapalı pazar, işte yılan hikayesine dönen yeni otogar olup başka bilenen yoktur.. M.A Üniversite kompleksini saymıyorum, çünkü sahiplenen çok kişi vardır..

‘İyi de kim kazanacak, hala nihai öngörüye gelmedin’ diyenleri duyar gibi oluyorum. Tamam, sıra ona geldi, işte söylüyorum:

‘’Çok büyük hata yapılmadıkça 300 belki 200 gibi küçük bir oy farkıyla CHP adayı Ali Orkun ERCENGİZ kazanacaktır.’’

MHP adayı ise Burdur merkezde alınabilecek en yüksek oyu alacaktır ama kazanamayacaktır.

Sonucu 30 Mart 2014 günü akşam 21.00 sularında öğreneceğiz. 105 gün süreyle okunmaya açık bırakacağım bu yazım doğrultusunda; seçim akşamı yeniden sonuca dair yazacağım ve ‘yanıldım ya da bildim’ diyebileceğim.. Böylece siyasi öngörümü herkesle beraber test edeceğim..


Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: