4 Haziran 2013 Salı

AK Parti nereye koşuyor?


Tabii ki, yaşanan ‘Gezi Parkı’ olaylar silsilesini anlatacak değilim.. Herkes gibi başta Halk TV olmak üzere bazı TV kanallarından canlı izledim, Twitter ve Facebook üzerinden yorumladım. Şimdi ise zor olan aşamadır.

Neden?

Çünkü sorular arka arkaya sıralanıyor..

Bundan sonrası ne olacak?

Gelecek olan günler, haftalar, aylar ve yıllar ne getirecek, ne götürecek?

Kısaca yarınlara dair öngörüde bulunmak; en zor olan, en karmaşık olan, en meşakkatli olan hususdur.. Siyasetçisinden sıradan yurttaşa, yaşlısından beşikteki çocuğa kadar oksijen alıp veren herkesi ilgilendiren hem büyük hem de önemli bir sorudur:

Bundan sonra ne olacak?

İlk başta söyleyebileceğim kanaat şudur: Tüm hesaplamalar yeni baştan yapılacaktır.

AK Parti’ye yönelik 1 hafta süren halk protestosu; yerel seçimleri, Cumhurbaşkanlığı seçimini, Anayasa değişikliğini, Kürt barış sürecini temelden etkileyecektir ve planlamalar mutlaka gözden geçirilecektir.

Muhtemelen 1990-1995 doğumlu (18-23 yaş arası) vatandaşları, ana hedef kitlesi olarak gören yeni bir siyasi oluşum hazırlığı yaşanabilecektir. Bu hedef kitlenin beklentilerini mevcut siyasi partiler (AK Parti, CHP, MHP, BDP) tam olarak karşılamamaktadır. Çünkü çevreye duyarlı, daha özgür, daha çok demokrasi isteyen, dillendiren hatta bunu eyleme döken canlı bir kitle hareketi vardır. Ha partileşmesi halinde iktidar olur mu? Olamaz ama yüzde 10-15 aralığında oy alabilir..

Bir diğer olgu ise artık Tayyip Erdoğan’ın 2014 yılında Cumhurbaşkanı olması büyük riske girmiştir. Yaşanan, ancak derinlere kazınan bu travmadan sonra halkın yüzde 51’i asla oy vermez ve Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı yapmaz..

Muhtemelen Abdullah Gül, tekrar aday olur ve Cumhurbaşkanı seçilir..

Böylesi bir gelişmede Tayyip Erdoğan, kendisini bir anda siyasi denklemin dışında bulabilir..

AK Parti’nin elinde tuttuğu İstanbul Belediye Başkanlığı 2014-Mart ayında kaybedilebilir, çünkü Kadir Topbaş ismi çok ama çok yıprandı..

Baraj yüzde 5 ya da yüzde 7 olursa; 2015 yılı seçimlerinde 4 hatta 5 siyasi partinin TBMM’ne girdiğini görebiliriz..

Velhasıl Türkiye hızla daha çok partili siyasi denkleme koşuyor, AK Parti’de hızlı adımlarla küçülmeye gidiyor..

Benden bu kadardır..

Birçok siyasetçinin uykularını kaçıracak bu kadar kehanet yetmez mi?


Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: