20 Şubat 2013 Çarşamba

İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu iş yeri sahiplerini yakacak..


Bugün market sahibi arkadaşım olayı/durumu anlatınca ve ilçemde yeni açılan ‘iş güvenliği ve sağlığı’ tabelası yazan firmaları görünce, durumun vahametini yeni çözdüm..

Hemen araştırmaya giriştim. Bir kere bu kanun ne zaman çıkmış, ona bakalım mı?

30 Haziran 2012 Tarihli Resmi Gazete'de "Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu" yayınlanarak yürürlüğe girmiş.. Yani geçmiş olsun artık! Olay bitmiş, geri dönüş kalmamış..

İş yeri sahibiyseniz ve en az 1 işçi çalıştırıyorsanız hemen ne yapmanız gerektiğini yazayım..

30 Aralık 2012 ayı içinde iş yerinizin tehlike sınıfını belirleyeceksiniz. ‘’Çok tehlikeli, tehlikeli, az tehlikeli’’ olarak 3 ayrı kategoriden birini seçeceksiniz..

Ocak-2013 ayı içinde 1 işçi çalıştıran iş yeri sahibi işveren risk değerlendirmesi yapıyor. Risk değerlendirmesi kapsamında işyerinizde bulunan muhtemel tehlike ve riskleri analiz etmeniz ve bunu bir rapora bağlamanız gerekiyor. Örneğin Burdur ili Bucak ilçesi ‘Küçük Sanayi Sitesi’nde, az tehlikeli kategorsinde ve bir çırak çalışanı olan kaportacı bir esnafsanız; bu risk değerlendirme raporunu kendiniz de hazırlayabiliyorsunuz ya da hazırlatıyorsunuz.

Bunu yapmadıysanız; geçmiş olsun, işverene yani esnafa  3.000 TL para cezası var, üstüne üstlük geçen her ay için 4.500 TL para cezası yazılmaya devam ediyor.. Vay anam vay!

Durun hele, daha başka neler var neler.. Örneğin, sadece bir işçi çalıştıran bakkal dükkânınız var ise Ocak-2013 ayı sonuna kadar acil durum, yangınla mücadele ve ilk yardım planlarını yapmanız gerekiyor. Bunu yapmadıysanız 1.000 TL para cezasını daha ekleyiniz.. İşveren hazırladığı bu planı işçisine okutup, imzalatacak ve dosyasına koyacaktır.

1 ile 10 işçiye sahip işyerlerinde doktor ve iş güvenliği uzmanı bulundurma ya da hizmeti alma zorunluluğu Temmuz-2014 ayında başlayacaktır.

Diğer çok işçili ve büyük hacimli işyerlerinin durumlarını saymıyorum, çünkü onların bir şekilde konuya haberdar oldukları kanaatindeyim.. Benim derdim ve bilgilendirmek istediğim kesim küçük işletmeler, esnaflar, küçük dükkanlar ve sahipleridir..

Sizlere yararlı olacak bilgilerin linkleri:



 
Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: