18 Şubat 2013 Pazartesi

Astsubaylar eylemlerini renklendiriyor..


Yaklaşık 1 yıldır TEMAD (Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği) Başkanı Sayın Ahmet Keser liderliğinde ASTSUBAYLAR’ın haklı taleplerini her platformda dillendirdi, dillendiriyor, dillendirecek..

Astsubaylar, yaklaşık 10 ay önce de 3 gün boyunca yemekhaneye gitmeme eylemi yapmışlardı.

Peki, bu hafta hangi renkli eyleme geçtiler?

Muvazzaf ve emekli 200 bin astsubay, 13 Şubat 2012 gününden itibaren kendilerine uygulanan mobinge ve ekonomik ayrımcılığa 'dur' demek için 15 gün boyunca orduevlerine, kamplara, kantinlere kısaca hiçbir sosyal tesise gitmeme kararı aldılar. Son 2.5 ayda 8 arkadaşlarının intihar ettiğine dikkat çekilen eylemde, astsubayların yaşadığı psikolojik ve maddi baskıları anlatılıyor.

İyi de astsubayların talepleri neymiş?

- Subaylara verilen makam, görev, komutanlık, komutanlık kursu, kadrosuzluk, silahlı kuvvetler tazminatlarının kendilerine de verilmesi ve bu tazminatların emeklilikte de devam etmesi.

- İntibak yasasının astsubaylar için de çıkartılması

- Astsubayların evlilik ve diğer izinlerde TSK'daki diğer personelle eşit olması

- Astsubay emeklileri için sicil affı çıkarılması.

- Askeri Disiplin Mahkemeleri Kanunu'nun yeniden gözden geçirilmesi..

 Konuyu okumuştum, bugün de (18 Şubat 2012) CNN Türk televizyon kanalında Cüneyt Özdemir’in konuğu TEMAD Başkanı Sayın Ahmet Keser olunca, daldık mevzuuya..

Yukarıdaki ifadeleri tekrar eden Sayın Ahmet Keser’e program sunucusu Cüneyt Özdemir ‘’sizi Nisan-2012 ayında konuk etmiştik, ogünden bugüne hiç olumlu gelişme olmadı mı?’’ sorusuna çok çarpıcı yanıt duydum:

‘’Olumlu gelişme olmadığı gibi ucube yeni disiplin kanunu gibi olumsuz gelişme yaşandı..’’

‘’Bu geçen 10 ay zarfında üstüne üstlük Genelkurmay’dan muhtıra yedik, mahkemeye verildik.. Gerçi muhtıra geri çekildi, ertelenmeyen hapis cezası istemiyle açılan dava da savcılık tarafından kovuşturmaya yer olmadığı kararıyla bitti..’’

‘’Bakanlıktan verilmiş sözler vardır ama somut hiçbir gelişme yoktur..’’

Sayın Cüneyt Özdemir programını ‘Astsubayların istedikleri hakları alması temennisiyle’ kapattı..

Gelelim benim yorum ve düşünceme:

Genelkurmay Başkanlığı bence hala zamanın ruhunu okuyamıyor ve bu çıkmaz noktada kalmaya ısrar ediyor. Bu ordunun belkemiği olan bu astsubay feryadıyla bir gram ileri gidemeyeceği apaçık ortadadır.. Hele bu haykırışı yok sayma, kör-sağır rolüne yatma, tam bir yönetimsizliğin göstergesidir. Yaşanan onca olaydan sonra ne Genelkurmay, ne de hükümet astsubayların tavrından bir gram ders çıkarmışa benzemiyor..

Umarım ve dilerim; astsubayların haklı ve gerçekçi çığlıklarını hükümet kanadı duyar ve gereğini yapar..
Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: