9 Aralık 2011 Cuma

Başbakan Erdoğan’ın hastalığı ve aktif siyasete etkisi…


Blog yazıma başlamadan önce Sayın Başbakan Erdoğan’a çok geçmiş olsun ve acil şifalar diliyorum..

Gelelim blog yazıma… Sayın Başbakan’ın sağlık durumuyla ilgili bildiklerimizi sayalım:

Ne zaman?
-26 Kasım 2011..
Ne oluyor?
-Ameliyat..
Nerede?
-Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde..
Nereden ameliyat oluyor?
-Sindirim sistemi..

Hepsi budur. Ben de dahil bir sürü spekülasyon yapıldı. Derken ameliyata katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün konuşunca biraz netleşti. Ameliyata katılan doktor ne diyor?

“Başbakanımızın bağırsağından 20-25 santimlik bir bölüm alındı, böylece kalın bağırsağındaki poliplerin temizlendiğini, yapılan biyopside onların da temiz çıktığını ve kanser olmadığını.’’

Güzel, peki polipler tıbben neymiş?

Polipler, kalın bağırsağın (kolon ve rektumun) yüzeyini örten tabakanın (mukoza) anormal büyümesi sonucu gelişen ve bağırsak kanalı (lümen) içine doğru büyüyen oluşumlardır.
Kalın bağırsağın en sık görülen hastalıklarından biridir. Erişkinlerde %15-20 oranında polip gözlenebilir. 50 yaş üzerinde ise bu oran %40-50’lere ulaşır.
Genellikle iyi huylu olmasına rağmen poliplerin, kanserlerle olan ilişkisi kesin olarak gösterilmiştir. Kalın bağırsak kanserlerinin %90 dan fazlası polip zemininde gelişir. Bir polipin kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre geçer. Polipler kanser öncüsü hastalık oldukları için kanserleşmeden önce çıkarılması gerekir.

Tamam, buraya kadar Başbakan’ın sağlık durumunu netleştirdik. Kanser nedeni konusunda kişisel görüşüm ve düşüncem çok açıktır. Kansere neden olan etkenlerde ilk sıraya stresi koyarım. Sayın Başbakan’ın da çok stresli bir iş yaptığına hemfikiriz. Sıradan bir vatandaş olarak önerim şudur: Sayın Başbakan, siyaset işini en kısa zamanda terk ediniz. Çünkü stresten uzak kalmanız; sizi bu illette yakalanma riskinizi yüzde 50 olasılıkla koruyacaktır. Stresli iş olan siyasete devam ederseniz, tekrar polipler oluşabilir, çok daha zor sağlık şartları gelebilir… Naçizane düşüncem budur. Siyaseti bırakır mı, bırakmaz mı önümüzde zaman diliminde göreceğiz. Son olarak şunu diyorum: Bence 1-2 yıl içinde Sayın Başbakan siyaseti terk edecektir.  
Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: