28 Kasım 2011 Pazartesi

Cumhurbaşkanının halkoyuyla seçimi


Cumhurbaşkanlığı seçimi nasıl ve ne zaman olacak, bilen var mı?

Herkesin bihaber olduğu konuyu şöyle biraz deşeleyelim ve son 4 yıla bir gidelim…

Anımsarsanız takvim yaprakları 28 Ağustos 2007 gününü gösterirken yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin üçüncü turunda 339 oy alarak Türkiye Cumhuriyetinin 11. cumhurbaşkanı Abdullah Gül seçildi.

Nisan-2007’de başlayan Cumhurbaşkanlığı seçim tartışmasında; 367 milletvekili şartı, anayasa mahkemesi, CHP, AKP, Sabih Kanadoğlu, Erkan Mumcu, Mehmet Ağar ve 22 Temmuz genel seçimleri, temel öğeler olarak tarihe not düşülmüştür.

21 Ekim 2007 günü ‘Cumhurbaşkanının halkoyu ile seçilmesini’ öngören, anayasa değişikliği referandumla kabul edilmiştir.

Buraya kadar kısaca özet yaptık. Esas muamma bundan sonra başlıyor. Çünkü 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 yılları bitiyor ama nedense ‘’Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’’ bir türlü TBMM’de görüşülemiyor, bir türlü resmi gazetede çıkamıyor, bir türlü kesinlik kazanamıyor…

Milletvekilleri, vatandaşlar soruyor şimdi: "Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin ne olduğunu, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ne zaman yapılacağını nereden ve kimden öğrenebiliriz"

Yanıt ise hele bir bekleyin…

İyi de ‘Cumhurbaşkanlığı süresi’ referandumla değişen anayasa maddesi gereği 5 yıl olacaksa seçimlere az bir süre kaldı. Yok, 7 yılsa daha 2 yıl daha vardır…

Kesin olan şudur: Ya 2012 yılında ya da 2014 yılında Cumhurbaşkanı seçimi yapılacaktır. Düzenleme yapılırsa tarih kesinlşeiecektir.

Peki, niye bu kadar kritik oluyor bu cumhurbaşkanlığı seçim düzenlemesi?

Çünkü 5 yıl kararı verilirse Sayın Cumhurbaşkanı Gül, tekrar aday olabilecek, yok 7 yıl olursa; bu kez aday olamayacak…

Anlayacağınız hesaplar, kitaplar çok karışık… Bir türlü karar verilemiyor.

Neye karar verilemiyor?

Sayın Cumhurbaşkanı Gül’ün 5 yıl daha yapması mı yoksa Sayın Erdoğan’ın 5 yıl süreyle adaylığı mı? Sayın Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa AK Parti ne olacak? Başına kim geçecek?

Neyse sıradan bir vatandaş olarak soruyorum: Sandıkta oy kullanacağım Cumhurbaşkanlığı seçimi ne zaman olacak? 
Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: