1 Ekim 2011 Cumartesi

CHP adı değişmeli…


Bu fikre, bugün ODATV iddianamesini okuyunca daha derinden kapıldım. Önce neden CHP kıymetli ya da değerli ona bakalım…

Türkiye’mizin kurucusu, kurtarıcısı, büyük lideri Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından demokrasimizin gelişmesi ve örnek olması için Halk Fırkası adıyla siyasi parti kurulmuştur. "Halk Fırkası" adıyla kurulan partinin adının başına 1924'te "Cumhuriyet" sözcüğü eklenmiş, daha sonra 1935'teki 4. Kurultay'da bugünkü "Cumhuriyet Halk Partisi" adı benimsenmiştir.

2011 yılı biterken CHP adının tarihe bırakılması zamanı gelmiştir.

Neden?

Hem siyaseten hem demokrasi açısından gereklidir. Çünkü inanın, kurucusu olan Atatürk sağ olsaydı çoktan bu değişimi, dönüşümü yapardı. Yapmayanlara da herhalde çok kızardı.

Eski CHP binası müze olsun ve Türkiye’ye yaptığı katkılar fotoğraflarla gösterilsin, yazılı belgelerle anlatılsın ki böylece 50 yıl sonra bile anılsın..

Neden CHP adı değişmeli fikrimin gerekçelerini dört (4) ayrı pencereden bakmak istiyorum.

1. pencere siyasi rekabette haksız durumu düşme pozisyonu:
Tüm merkez sağ iktidarları (AKP dahil) CHP adını olumsuz algı yaratmak için kullandılar. Daha en son seçimlerde ‘cami kapatmaktan tut, ekmek karnesine kadar ne kadar olumsuz yaşam kesitleri varsa CHP adıyla özdeşleştirdiler…

2.pencere ise 1923 yılında konulan ve 6 okla sembolleşen kuramların artık 2011 yılında gereksiz hale gelmesidir:
Mesela devletçilik ilkesi, yeryüzünde devletçilik ilkesini savunan iktisatçı artık kalmamıştır. Ha mesela Milliyetçilik ilkesi… Yahu sosyal demokrasiyi benimsemiş, merkez sol ya da ortanın solu kliklerini özümsemiş bir siyasi hareketin milliyetçilik ilkesiyle bağı ne kadar kuvvetli olabilir. Zaten o ilkeyi savunun merkez sağ partiler yeterince vardır.

3.pencere daha vahimidir. CHP’nin halen davası süren Ergenekon davasıyla birlikte anılır olmasıdır:
Tutuklu bulunan bazı sanıkları milletvekili adayı yapması ve seçilmesi sonucunda Ergenekon partisi algısını toplumun en alt katmanına kadar yayılmasıdır.

4.pencere Atatürk’ü sevmenin gereğidir: Biz CHP’liyiz, öyleyse biz Atatürkçüyüz dendiği zaman otomatikman karşıtını yaratıyorsun. Atatürk herkesin lideridir, çünkü bugün özgürce yaşayabiliyorsa ve ibadetini yapabiliyorsa, bugün bu sınırlar çizilebilmişse ve sembolize eden bayrak dalgalanabiliyorsa, tüm bunları kime borçluyuz? Elbette Mustafa Kemal Atatürk’e… O zaman Atatürk’ün sırtından inin artık, onu biraz seviyorsanız; ismini siyasete kullanarak yıpratmayın artık…

Çare nedir?

Çok basittir. Evrensel sosyal demokrasi kuramını ideolojik altyapısına koyacak, programını ve ilkelerini buna göre sıralayacak, adını da ister sosyal demokrat sol parti der, ister sosyal sol der, her ne derse der ve siyasi parti olur ve biter… İnsanların kafası karışmadan ne düşünüyorsa, ne anlıyorsa siyasetini yapar, sandığa gider ve oyunu atar… İşte bu kadar basittir.

Bu düşüncemi yazmakta bayağı zorlandım. Ama şu sözü okuyunca geçirdiğim tereddüt tamamen sıfırlandı. Neydi o söz?

Yazarın yazar olarak yapabileceği tek şey, gerçeği nasıl görüyorsa öyle yazmakta inat etmesidir. NADINE GORDIMER

İşte böyle dostlar! Kızmaca yok! Benim düşüncem de budur!
Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: