12 Temmuz 2011 Salı

Narsisizm, insanlık ve siyaset…


Narsisizm denince aklımıza gelen ‘dışa kapalı benlik’tir... Narsisler için tek gerçek kendileridir… İşin psikolojik, klinik tarafına girmeyeceğim zaten haddime de değildir…

İddiam şudur: 21. Yüzyıl toplumunun bireyleri artık birer narsistir. 10 üzerinde narsis puanlaması yaparsak kimisi 9-10, kimisi 8, kimisi 6, kimisi de 5 olarak oranlayabilirim. Asla 5’tan aşağı yoktur. Çünkü bireyin yaşamını sürdürebilmesi açısından en az 5 gibi bir oran gereklidir.

‘Yeni Dünya Düzeni’nde her bir bireyin sadece kendisini düşünmesi koşullandırılıyor hatta emrediliyor. En çok, azami, rekor gibi sözcükler narsislere neredeyse kulak küpesi oluyor. Narsislerin yani ‘Ben-Sever’lerin tipik sosyal davranışları şunlardır:

-Yardımlaşmayı sevmez.

-Toplu hareket etmeye gelmez.

-İnsanları ve diğer (hayvanlar, bitkiler) tüm canlıları korumaz…

-Çıkarına hizmet etmeyen ne varsa yok eder…

-Başkalarının hakkına saygı göstermez. Çünkü asıl olan kendi hakkıdır. Bunu başarmak üzere toplumsal mutabakat sayılan gelenekleri, yasaları çiğner ve işin ilginç yanı daima haklı çıkar.

-Asla empati kurmaz. Çünkü kendisini başkasının yerine koyamaz ve başkasını anlayamaz.

Maalesef 2011 yılı dünyamızda da siyasetçiler narsisizm’in pençesindedir.

Bundan 10-15 yıl önce açlık, sera gazı etkisiyle buzulların erimesi, güneşin zararlı ışınlarını engelleyen ozon tabasının yok olması, soluduğumuz havanın her gün biraz daha kirlenmesi, kimyasal atıklar yüzünden içtiğimiz suyun sağlığımızı tehdit etmesi, fosillere dayanan enerji atıklarının akarsuları, denizleri ve okyanusları kirletmesi… tarzda konular gündeme gelirken; 2011 yılında artık yok sayılıyor, ağızlar açılmıyor, kulaklar tıkanıyor, akıl ve muhakeme rehin tutuluyor…

Narsisler için Euro, dolar, TL, altın en geçerli, en makbul araçlardır. Bunlarında dışında kalanların hiçbir hükmü ve maliyeti yoktur. Bireysellikle, narsisler kol kola, iç içe girmişlerdir ve birbirlerini tamamlayan öğelerdir.

Bu tablodan insanlığın hayrına bir gelişme çıkmaz arkadaşlar… Öncelikle Afrika kıtasında olmak üzere tüm dünyamızda önümüzdeki 50-60 yıl içinde toplu ölümler kaçınılmaz olacaktır.

Ömer ÖZDAMAR
Bucak-BURDUR
Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: