25 Ekim 2010 Pazartesi

Kadın, Moda Ve Dekolte



Moda teriminin kalbi olarak gördüğüm ve ‘Fransızca yaka ve kol açıklığı’ anlamına gelen dekolte konusunu ele almak isterim.

İsterseniz hem konuya ısınmak hem de ön-fikir oluşturmak için Türkiye’den ve dünyadan son 3-4 yılda dekolte sözcüğü geçen bazı haberlerin alıntılarını okuyalım.

TÜRKİYE:

1. DOB Genel Müdürlüğü orkestrasındaki kadın sanatçılara "dekolte giymemeleri yönünde uyarı" yapıldığı yönündeki haberlerde adı geçen Orkestra Müdürü Sugüneş, DOB Genel Müdür Meriç Sümen’e istifasını sundu. Arzu Sugüneş’in istifası, Sümen tarafından kabul edildi. Sugüneş’in yerine orkestra müdürlüğüne önümüzdeki günlerde atama yapılması bekleniyor. Sugüneş’in adı, geçtiğimiz günlerde Genel Müdürlük binası içindeki panoya, orkestranın kadın üyelerinin kıyafetlerine dair uyarı astığı, ardından yazıyı kaldırıp sözlü uyarıda bulunduğu yönündeki haberlerle gündeme gelmişti.

2. Kıyafeti dekolte olduğu gerekçesiyle Erzurum Valiliği'nce işten çıkarılan sekreter, girdiği hukuk mücadelesinden galip çıktı. Yargıtay, görevine iade edilen sekretere çalışmadığı süre içinde verilmeyen maaşın da ödenmesini kararlaştırdı.

3. Çekimlerine 12 Mart'ta başlanacak "Dövme" adlı sinema filminin oyuncuları, İstanbul'daki ünlü eğlence mekânı Reina'da toplandı. Filmin yönetmeni ve oyuncuları, pasta keserek kutlama yaptı. Dünyada yapılan ilk dövmenin sırrını çözmeye çalışan gençlerin maceralarını konu alan filmde rol alan oyuncular, kutlamada kıyafetleriyle göz kamaştırdı. Manken Tuğba Özay'ın göğüs dekoltesi dikkat çekerken, Doğa Bekleriz mini eteğiyle ilgi odağı oldu.

4. Zorlu Holding İnsan Kaynakları Koordinasyon Müdürü Arzu Uğur, holding bünyesinde açık ayakkabı, dağınık saç, abartılı makyaj ve çok göz alan renklerde giysilere izin verilmediğini belirtiyor. Uğur, holdingte bu kuralların ciddiyeti ve disiplini sağlamak için gerekli olduğunu belirtiyor.

5. Modacı Bahar Korçan, 'Bırakın insanlar özgür olarak hareket etsinler. Onları dar kalıplara sokarak verim elde edemezsiniz' diyor. Dekoltenin dış görünüşle ilgili olmadığını savunan Korçan, 'Her yeri kapalı olan bir kadın da insanlara çok seksi gelebilir. Dekoltenin sınırı yoktur. Yani bizim bildiğimiz anlamda sadece sırtı, göbeği ya da göğsü açıklık dekolte anlamına gelmiyor. Saç toplayış, fular takış şekli bile dekolte olabilir' 'Bırakın insanlar nasıl hissediyorlarsa öyle giyinsinler’ diyor.

6. Terzi Yıldırım Mayruk'un asistanı Barbaros Şansal ise kıyafetin değil karşıdaki insanın art niyetinin daha önemli bir konu olduğunu söyledi. Dekolteyle müstehcenlik arasında çok ince bir çizginin olduğunu belirten Şansal, 'Küçücük bir dekolteyi müstehcen gösterebilirsiniz. Ya da çok müstehcen olduğunu düşündüğünüz bir kıyafet dekolte sayılmaz. Bunlar çok yakın kavramlar. Bırakın insanlar istedikleri gibi giyinsinler. Zaten aklı başında insanlar abest olacak tarzda giyinmezler' dedi.

7. Yayıncı olarak "Dekolte Yayıncılık" adıyla kuruluş var.

DÜNYA:

1. Cannes film festivalinde gövde gösterisinde bulunan film yıldızları dekolte yarışına girdiler.

2. İtalyan modacı Marella Ferrera, Roma'da düzenlenen 2007 ilkbahar/yaz defilesinde cesur dekolteli tasarımlarıyla, göz doldurdu. Ünlü modacının kadın güzelliğini ön plana çıkaran kreasyonları, izleyenlerden bol alkış aldı.

3. Avustralyalı ünlü şarkıcı Kylie Minogue, göğüs kanserine yakalandıktan sonra bir süre dekolte giymeye ara vermişti. Şimdilerde eski sağlığına kavuşan Minogue, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir defilede giydiği derin göğüs dekolteli kıyafetiyle dikkat çekti. Güzel şarkıcı, neşeli tavırlarıyla Olivier Martinez`le yaşadığı ayrılığı geride bıraktığını kanıtlar gibi.

4. Tasarladığı dişiliği öne çıkaran kadın iç çamaşırlarıyla tanınan Anderas Sarda, Madrid'deki bir moda fuarında kreasyonunu tanıttı. Sarda'nın transparan siyah geceliğinin, bu yetmezmiş gibi iddialı bir dekoltesinin bulunması, izleyenleri hayli şaşırttı.

Alıntı haberlere bakınca ilk gözüme çarpan nokta, dekolte konusuna Türkiye ve dünya farklı pencerelerden baktıkları hemen ortaya çıkıyor.
Sanki fikir ayrılığına düşülmüş gibi duruyor.

Şimdi ise bazı soruları soralım ve dekolte konumuzun derinlerine inelim…

- Tüm kadınların açık, dar, şeffaf ve kısa giymemeleri için yasa mı çıkartalım?

- Bilimsel araştırmalarla desteklenen, kadınların içgüdüsel olarak vücut hatlarını sergileme eğilimi var mıdır, yok mudur?

- Rengarenk ve farklı toplum katmanlarının, farklı giyinme tarzlarını değiştirip tek tip giysi modeline dönelim mi?

- Özgürlük ve çağdaş toplum olmazsa olmazlarından olan kadın giyiminde; farklı modeller, farklı trendler, farklı renkler, farklı zevkler yok mu olsun?

Bu sorulardan sonra dekolte konusunun daha alt damarlarına süzülelim mi?

Kadın ne amaçla giyinir ya da örtünür?

Önce kendisine sonra etrafına güzel ve hoş görünmek, daha da önemlisi beğenilmek için giyinir.

Kritik soru şudur:

Hangi kadın nasıl giyinir?

-Özgüveni yüksek kadın farklı,

-Varoşlardaki kadın farklı,

-Memur kadın farklı,

-İşçi kadın farklı,

-Sanatçı, fotomodel, manken, artist kadın farklı,

-Lükse düşkün varlıklı kadın farklı giyinir.

Buraya kadar yaptığımız sentezden çıkardığımız sonuçlar:

-Tüm kadınlar söyle giyinir, tüm kadınların giyim tarzları şuna dayanır gibi kesin tanıya varmanın mümkün olmadığıdır.

-Her kadın bulunduğu çevresi, çalışma ortamı, mali durumu ve aldığı eğitim-kültürün karşılığı, kendisine yakışanı bulur ve giyer.

Kesin sonuç: Her kadın zaman ve mekan paralelinde dekolte giyinir. Çünkü kadının dekolte giyinmesi içgüdüsel olup doğası gereğidir.

Sonsöz: İnsanlık tarihinde kadın ve dekolte vardı, bundan sonrada hep olacaktır.

Yazan: Ömer Özdamar/Burdur-Bucak/25 Ekim 2010





http://www.trendus.com/blog-odulleri-2010-yarismacilar

Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

Hiç yorum yok: