8 Haziran 2010 Salı

Burdur İli Bucak İlçesi Yerel Basın sınıfta kaldı… Kanal-15 Televizyonu ve Ses-15 Gazetesi…


Yaşamım boyunca yanlış bildiğim ya da hatalı algıladığım konuyu hep seslendirdim… Asla köre, sağıra, dilsize yatmadım… Yine öyle yapacağım…

Konu ne derseniz?

Yerel basının halkı bilgilendirme gerçeğinden sapmasıdır…

Nasıl mı?

Geçtiğimiz haftada bir haber çıktı. Ulusal bazda yayınlanan neredeyse tüm gazetelerin kimisi ilk sayfada, kimisi bölge ekinde, kimisi 2 nci sayfada bu haberi yayınladı. Hele internet medyasında 100’lerce site bu haberi okuyucularına ulaştırdı. Ve böylece tüm Türkiye’yi bilgilendirdi.

Haber konusu ise özetle; BURDUR'un Bucak İlçesi'nde çantaya yerleştirdiği kamera ile pazarda alışveriş yapan kadınların etek altı görüntülerini çektiği iddia edilen imam 31 yaşındaki M.H.Ç., kaymakamlık tarafından açığa alınmasıdır.

Bizzat sordum ve öğrendim. Ne yazık ki bu haberi, haberin geçtiği Bucak İlçesinin ne yerel televizyon haberlerinde, ne de günlük yerel gazetesinde haber değeri bulamamıştır.

Şimdi ağzımdaki baklayı çıkarıyorum. Haberin kahramanı imam olduğu için oto-sansür uygulanmıştır. Aslında tavır, kafasını kuma gömen deve koşu pozisyonundan farklı değildir.

Neden mi?

Yahu ulusal basında çıkmasa bu anlayışı zımnen de olsa kabul edebilirim. Ancak Bucak mücavir alanı içinde geçen bir haberi bütün Türkiye hatta dünya okumuş, ama bizim yerel basın saklamış ve Bucaklı vatandaşları bilgilendirmemiş…

Bu anlayış ne gazetecilik etiğine sığar, ne habercilik anlayışına, ne de bilgilendirme hakkına riayet olur.

Yazık oldu! Ve Bucak Yerel Basını sınıfta kaldı!

Saygı ve sevgilerimle…

Ömer Özdamar/08 Haziran 2010/Bucak-Burdur
Bu yazı daha önce counter kisi tarafından okundu.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Biz Bucak Radyo TV A.Ş. olarak kanal 15 ve Ses 15 isimli yayın organlarımızda, ülkemizi, ilimizi ve en önemlisi de Bucak'ı sevdiğimiz için prensip olarak yüz kızartıcı durumları haber yapmayız. Çünkü ahlaksal olarak ilçemizin yaftalanmaması bizim için habercilikten daha önemlidir.
Bu açıklamamızı yayınlamazsanız bile, sizin en azından bilgi sahibi olmanız ve bu tür olaylarda hep bu şekilde uygulamamız olacağı için başka düşünceler taşımamanız için yapıyoruz.
Bucak Radyo TV A.Ş.

Ömer Özdamar dedi ki...

Ne demek yayınlamamak efendim! Elbette yorumu okuyucuların takdirine bırakıyorum.